Bulancak Ticaret ve Sanayi Odası
Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!Nisan ayında yaşanan zirai don afeti kapsamında üretici ve genel olarak bölge ekonomilerinin yaşadığı muafiyetler endüstriler tarafından ortak bir rapor ile dile getirildi.
Giresun Ticaret ve Sanayi Odası’nın ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıya Giresun Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Çakırmelikoğlu, Bulancak Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Fatoğlu, Giresun Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ünal Şensoy, Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçı Birlikleri Yönetim Kurulu Üyesi Halil Ak, Giresun Esnaf ve Sanatkarları Birliği Başkan Vekili Ercan Ayhan ile Giresun Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Nurittin Karan katıldı.
Fındıkta kahverengi kokarca istilası ile zirai don afeti konularının gündeme gelmesiyle birlikte ortaya çıkan ortak metin şu şekildedir;
“Ülke olarak dünya fındık üretiminin %70’ine sahip olmamıza rağmen verimin düşük bir bölgede, kahverengi kokarca ve zirai don afeti ile mücadele etmekteyiz. Bölgemizde yaşlı fındık bahçeleri veriminin düşüklüğünü tetiklerken, kahverengi kokarca istilası ve akabinde bu yıl yaşanan zirai don afeti ciddi kesinti yaratmıştır.
dolayısıyla; 2024 yılı ile fındıkta kaliteyi düşürmeye başlayan kahverengi kokarca için uzun soluklu bir eylemin başlatılması ve dinlenmesi gerekmektedir. Ayrıca desteklerin birim alanda verim artışı ve kaliteyi iyileştirme olarak fındık sektörüne fayda sağlanması hedeflenmelidir. Türkiye’de üretilen fındığın %15-20’si iç tüketilmekte ve %80-85’i ihraç edilmektedir. Tüm olumsuzluklara rağmen, 2024 dönemi ile 3 milyarlık gelecek fındık ihracat grafiğinin varlığı adına önemlidir. Bu bağlamda 11-12 Nisan 2025 tarihlerinde ilimiz ve bölgemiz başta olmak üzere yaygınlaşan büyük bir çoğunlukta yaşanan zirai don afeti, tarım sektöründe birçok mahsule zarar verilmiş ve üretici tarafından ekonomik olumsuz etkilenmiştir. Bölgemizde 500 metre ve üstünde yoğun hissedilen zirai don afeti, 2025 mahsulü bereketta kalibrasyonsi zor bir zararın elde edilmesi. Bölge serbest piyasasının can damarını oluşturan somun girdisinde ekonomik bir dar boğaz ve akabinde bir kesimin yaşanmaması adına ilgili kurum ve merkezi damar bloklama bloklamalarının sağlıklı bir şekilde güçlendirilmesini ön görüyoruz.
Ayrıca Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından uygulanan zirai don beyanı, standart üreticiyi desteklemeye yönelik uyarı olarak kabul ederken, fındık kapasitesi bu yeteneği değerlendirilecek olan Tarım İllük Müdürlüklerinin başlattığı çalışmaları da yakından takip etmekteyiz. Bu fırsatla, mahsul mahsulünde kahverengi kokarca istilası ve akabinde zirai don afeti işleminin kısmi hasarla atlatılabilmesi adına, öncelikle üreticinin dağıtılması (gübre, zirai ilaç, akaryakıt giderleri ile kredi ertelemesi) sürdürülür. Yine de ticari piyasanın kârı için vergi borçlarının bir yıl süreyle ertelenmesi, esnaf ve ticaret erbabı hesaplarının tamamına yönelik maliyetin düşük uzun vadeli kredilerin devreye alınması gerekmektedir. Sistemin ekonomide uygulanan uygulamalarının yanında bölgemizde yaşanan bu mağduriyetin en az hasarla atlatılabilmesi adına Orta ve Doğu Karadeniz Bölgelerini kapsayan bu kararların hazırlanmasını talep etmekteyiz.”