Gazetecilik zorlu meslektir

Gazetecilik zorlu meslektir

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Gazetecilik zorlu meslektir

 

Merve Dilmeç

Gazetecilik zordur..

Kolay değildir öyle karşıdan göründüğü gibi ..

İyi bir gazetecinin sezgilerinin güçlü olması gerek böylelikle haber kokusunu alabilmeli..

Gazetecilik demek, haber kaynağının doğrulamak demek… Gerçekliğe sadık kalmak, yalana alet olmamak demek..

İyi bir gazeteci iyi bir araştırmacı olabilmeli.. her söylenene inanmamalı, gerektiğinde soru sorabilmeli.. Ancak o zaman işini tam yapabilir..

Objektif olmalı ama kamu tarafında durmalı.. Onlar adına izlemeli ve sorgulamalı..

Medyaya bakıldığında kuram ile pratik arasında kopukluk bariz..

Ne yapmalı?

Bu zorlukların üzerinden gelmek ise elbette bizim elimizde…

Öğrencilik yıllarımızı güzel değerlendirerek  mesleki alanda donanımlı bireyler haline gelmeliyiz öncelikle..

Eğer ki öğrencilik yıllarımızı fırsata dönüştürebilirsek hem mesleki alanda başarılı kişiler haline geliriz hem de iş bulma olanaklarımız artar.

İfade yeteneklerinin gelişmiş, yazılı ve sözlü anlatımı güçlü, dili etkin kullanan, farklı mecralara uygun dil becerilerimizi geliştirmemiz gerek.

Aynı zamanda ulusal  ve uluslararası sorunları araştırılabilen, analiz edebilen, sorgulayabilen, tartışabilen, analitik düşünebilen, yorumlayabilen, nesnel, etik değerleri ve mesleki bilinci gelişmiş, sorumluluk ve özgüven sahibi kişiler haline gelmek gerek..

Bu zorlukları böylece aşabiliriz..

Günümüze hız damgasını vuruyor.. Her şey hızlıca değişiyor.. Teknoloji, toplum, medya, gündemler…

Biz gazeteciler ise günbegün bu değişimleri takip edebilmeli.. biz de şimdiden geleceği öngörebilmeliyiz.. proaktif olmalı… Devamlı araştırmalar yapmalı ve yeni şeyler öğrenmeliyiz..

Deneyimli gazeteciler gibi biz gazeteci adaylarının bir diğer önemli sorumluluğu var.. Gerçeği araştırıp ortaya çıkarmak.. Bir şeyleri kolay kolay kabullenmeyip, körü körüne inanmayarak  olan şeyleri eleştirmeliyiz. Hatta yeri geldiğinde  kendimizi de eleştirmeliyiz ancak o zaman donanımlı ve iyi gazeteciler olabiliriz.

Her şeyden önce gazetecilik yapabilmek için iyi bir insan olmalı.. Empati yeteneğimizi geliştirmeli.. Çünkü iyi bir insan olursak karşımızdaki kişilerle empati kurabilir, onların acılarını ve sıkıntılarını daha iyi anlarız. Yeniliklerin takipçisi olmalı ve dijitalliğe uyum sağlamalıyız… Haber yazımı, editörlük, sayfa tasarımı, kamera kullanımı, video montajı gibi gazeteciliğin önemli uygulamaları ve programlarını öğrenmeliyiz.

Tüm bunlarla birlikte öğrencilik dönemiyle  iş hayatı arasında olan fark gözler önünde… Sahadaki zorlukların yanı sıra iş olanaklarının sınırlı olması yadsınamaz bir gerçek…

Kamera önü eğitimi, diksiyon eğitimi, yabancı dil eğitimi gibi türlü türlü eğitimler almalı..

Elbette dile kolay.. Bunlar için maddi gelirimiz olmalı.. Maddi gelir içinde bir işte çalışmalı… Tam bir kısır döngü..

Minez Bayülgen’in de dediği gibi gazetecilik muma benzer. Kimi onunla karanlığı aydınlatır kimi ise onunla yangın çıkarır.

Bizler başarılı ve donanımlı birer gazeteci adayları olarak, hakların takipçisi olacağız, karanlığı aydınlatacağız…