Giresun gezilecek yerler
Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!Mavi Göl – Giresun
Giresun’un Dereli ilçesi sınırları içerisinde ve ilçe merkezine 20 kilometre uzaklıkta, Kuzalan Tabiat Parkı’nın eşsiz değerlerinden biri olan Mavi Göl, üç gölün birleşiminden meydana gelmekte ve yöre halkı tarafından ‘’Sodalı Göl veya Göğ Göl’’ olarak bilinmektedir.
Mavi Göl’ün suyu, kireç taşları ve Karadeniz’in tek sodalı deresi olan Göksu Deresi’nin etkisiyle özellikle yaz aylarında turkuaz rengini alarak ziyaretçilerine eşi benzeri görülmeyen bir güzellik sunmaktadır.
Dereli Kuzalan-Göksu Travertenleri – Giresun
Giresun Dereli İlçesi’nde yer alan ve bölgede vatandaşlar tarafından “beyaz taş” olarak adlandırılan ve mineralli suların oluşturduğu Kuzalan travertenleri ile Göksu travertenleri ilgi çekmektedir.
Yaklaşık 500 hektar alana sahip Kuzalan Tabiat Parkı’nın içinde yer alan, 1800 metrelik bir alanı kaplayarak, dünyada ABD’deki Yellowstone Ulusal Parkı’ndan sonra orman içinde oluşmuş ikinci büyük traverten bölgesi Kuzalan travertenleridir. Yöredeki en geniş alanlı traverten sahası durumundaki Kuzalan travertenlerini oluşturan esas kaynağın çevresinde zemin bütünüyle yosunlarla kaplıdır. Yosunların üzerinden süzülerek akan sular birkaç metre sonra traverten biriktirmeye başlamakta ve traverten birikimi başladıktan sonra yosunlar hızla alan kaybederek ortadan kalkmaktadır.
Kuzalan Tabiat Parkına yaklaşık 4 kilometre uzaklıktaki Pınarlar Köyü’nde yer alan Göksu travertenleri, bir proje ile oluşturulan teras şeklinde büyüklü küçüklü göletleri, turkuaz ve beyaz renkleriyle mini Pamukkale’yi andırmaktadır. Traverten, mineral değeri yüksek sodalı su ile oluşmaktadır.
Gelin Kayası – Giresun
Giresun il merkezinde Mesudiye Köyü’nün Taşhan Bölgesinde Kemaliye Yolu üzerinde bulunan “Gelin Kayası” dik bir yamaçta, sıra dışı duruşu ile halk arasında dolaşan efsaneler nedeniyle son yıllarda turistlerin ilgi odağı haline gelmiştir.
Giresun Gelin Kayası Efsanesi
Gelin Kayası, efsanesine göre “güzeller güzeli genç bir kız, görücü usulü ile sevmediği bir erkek ile evlendirilmek istenmiş. Anne ve babasına karşı çok saygılı olan iyi kalpli kız buna itiraz edebilecek durumda değilmiş. İçten içe köyün başka bir delikanlısı ile hayatını birleştirmek, onunla evlenmek istiyormuş. Ama bunu ailesi ile paylaşmaktan da korkuyormuş (özellikle babasından). Tanımadığı ve sevmediği bir erkek ile evlenmeye engel olamamış. Düğün tarihi gelmiş çatmış ve nihayet koca evine gelin olarak yolcu edilmiş. Gelin alayı önünde at üzerinde götürülürken, içinden Allah’a dua edip yalvarmış, ‘Allah’ım, beni kötü koca eline düşürme, taş et dondur’ demiş. İyi kalpli gelinin duası o an kabul olmuş ve gelin alayının önünde, at üstünde taş oluvermiş”. Gelin Kayası’nın başka bir özelliği de, bir taraftan bakıldığında yüz silueti görünüşüyle dikkat çekmektedir.
Giresun Gelin Kayası’na Nasıl Gidilir?
Giresun ili, Merkez Mesudiye Köyü Taşhan bölgesinde bulunmaktadır. Ulaşım sorunu bulunmamakta olup ilimize olan uzaklığı 25 km dir.
Giresun ili, Merkez Mesudiye Köyü Taşhan bölgesinde bulunmaktadır. Ulaşım sorunu bulunmamakta olup, ilimize olan uzaklığı 25 km dir.
Kümbet Yaylası – Giresun
Dereli İlçesi sınırları içerisinde yer alan yayla, Giresun’a yaklaşık 60 kilometre mesafede bulunmaktadır. Gerek ilgi çekici coğrafyası, rahatlatıcı iklim özellikleri, zengin bitki örtüsü, tertemiz ve berrak su kaynaklarıyla, gerekse Karadeniz yayla kültürünün çekici örnekleri (yöresel yemekler,yöresel eğlenceler,yöresel mimari vb.) bulunan yayla alanı, 1991 yılında turizm merkezi ilan edilmiştir.
Yaylaya, Giresun-Dereli-Şebinkarahisar yolu üzerinden ulaşmak mümkündür. Yayla çimenlerle kaplı ve orman içine serpilmiş düzlüklerden oluşmaktadır. Yaylada temmuz ayında, Uluslararası Kümbet Kültür ve Sanat Festivali düzenlenmektedir.