Merve Dilmeç Dijital İkiz
Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!Merve Dilmeç Dijital İkiz
Dijital ikizler, afet yönetimine katkı sağlıyor
Dünya nüfusunun kentlerdeki yoğunluğu dikkate alındığında, afetlerin genel olarak şehirlerde yaşandığı görülmektedir. Bu nedenle kentlerde, olağanüstü dönemler ile afetlere yönelik hazırlıklar yapılmakta ve kent yönetimleri afetle mücadele için çeşitli politikalar geliştirmektedir. Dijital ikiz teknolojileri de afet yönetimi konusunda oldukça önem taşımaktadır.
Teknolojideki dönüşümler sayesinde oluşmaya başlayan akıllı şehirler veya dijital ikizler, yeni teknolojileri kullanarak kentsel sorunlara çözüm bulmayı hedefleyen modern şehirler haline geldi. Dijital ikizler, şehirlerin dijital kopyalarını oluşturarak gerçek dünyadaki kentsel alanların sanal hallerini oluşturdu. Dijital ikiz teknolojisi ile kentlerde ulaşım, sağlık, kent planlaması, inşaat ve en önemlisi afet yönetimi gibi alanlarda gelişmeler olmaktadır. Bu teknoloji, afet öncesinde risklerin öngörülmesine ve gerekli önlemlerin alınmasına olanak tanıdı. Böylece, afet anında daha hızlı müdahale edilerek afet sonrasında iyileşme sürecine önemli katkılar sağlandı.
Selçuk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Zehra Çubukcu, Giresun Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nden Doç. Dr. Levent Memiş ve Niğde Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nden Doç. Dr. Cenay Babaoğlu’na ait “Akıllı Şehirlerde Acil Durum ve Afet Yönetiminde Dijital İkiz Teknolojisi: Potansiyeller ve Uygulamalar” adlı çalışmada, akıllı şehirlerdeki acil durum ve afet yönetiminde dijital ikiz teknolojisinin katkılarına ve risklerine odaklanıldı. Literatür taraması yöntemiyle yapılan çalışmada verilen örneğe göre, bir yerleşim yerinde sel afeti yaşandığında dijital ikiz teknolojisi sayesinde yoğun yağışlar izlenip tahmin edilmekte ve erken uyarı sistemi hayata geçirilmektedir. Diğer taraftan, kentin koşulları dikkate alınarak afetler simüle edilerek (modellenerek) olası afetler ile ilgili kazanımlar elde edilmektedir.
Araştırmada dijital ikiz teknolojisi ile afet öncesi süreçte ihtiyaçlar tespit edilerek gerekli önlemler alınmaktadır. Ayrıca akıllı kent uygulamaları, afetlere müdahalede hızlı ve doğru karar verme, iyileştirme ve zararların azaltılma aşamalarında afet bilgilerinin analiz edilerek altyapı geliştirme çalışmalarının yapılmasında kullanılmaktadır. Bu teknolojiler sayesinde afetlere karşı daha hazırlıklı ve dayanıklı şehirler oluşturulmaktadır. (Bilimin Kamusal İletişimi (bil-ki) TÜBİTAK 1001, proje no:123K063)
Muhabir: Merve Dilmeç